علم روابط جدیدی بین کارهایی که می توانیم روزانه انجام دهیم تا ظرفیت کلی حافظه مان افزایش یابد، کشف می کند.
مغز شما مانند یک ماهیچه است. ماهیچه بدون رفتن به باشگاه و تغذیه ی مناسب رشد نمی کند. مشابه همین موضوع برای مغز هم اتفاق می افتد.
بدون توجه و مراقبت از آن، مغز هم مانند هر عضو دیگری از بدن خواهد بود که به طور مداوم کارهای عادی روزانه که به آنها عادت کرده است را انجام می دهد. اگر روشی ساده برای بهبود قدرت ذهنی وجود داشته باشد که حافظه و تمرکز را به طرز فوق العاده ای افزایش دهد حاضر به امتحان آن هستید؟
البته که این کار را می کنید. اما آیا حاضرید این روش را به یک عادت تبدیل کنید؟ احتمالا حاضر نیستید. چرا؟ زیرا ما تحت سلطه ی عادت هایمان هستیم که متاسفانه اکثر آنها عادت های ناپسند هستند.
بنابراین از شما می خواهم که ادامه ی این مقاله را بخوانید زیرا چیزهایی وجود دارند که ممکن است در مورد بدنتان ندانید و دانستن آن به سود شماست، آنها را به عادتهایتان تبدیل کنید تا حافظه و تمرکزتان را افزایش دهید.
۱٫زمان خوابیدنتان را خودتان مدیریت کنید.
همه ما می دانیم که در دنیای پرسرعت امروزی ۸ ساعت خواب روزانه ای که پیشنهاد می شود به سادگی انجام پذیر نیست. بهتر نیست که به جای دنبال کردن هنجارها، درطول روز چرت کوتاهی بزنید؟ به گزارش سازمان ملی خواب، ۸۵% از گونه ها پستانداران دارای خواب چند فاز هستند_ به این معنا که در روز چرت می زنند. ما انسان ها هم در همین گروه قرارداریم.
یک چرت کوتاه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ای تاثیر بسزایی بر حافظه و تمرکز شما دارد.
۲٫ زمان های خواب آلودگی و بیداریتان را بشناسید.
دانستن اینکه چه زمانی کاملا بیدار و هوشیار هستید به بازده کاری شما کمک می کند. پژوهش ها نشان داده اند که انسان ها ساعت ۱۰ صبح بیشترین سطح هوشیاری را دارند و بهتر است که کارهای مهم تر را در آن ساعت روز انجام دهند.
البته ساعت هوشیاری در انسان های مختلف متفاوت است و واقعا مهم است که انسان ساعت بیداری خود را بداند.
۳٫ پیش از راه اندازی موتورتان یک مراسم خاص ایجاد کنید.
تحقیقات زیادی انجام شده است تا متوجه شوند چطور مدیرعاملان تا این اندازه پربازده هستند. یکی از روش هایی که آنها انجام می دهند، روش ۳ پیروزی در روز است. با تعیین سه کار مهم برای انجام دادن پیش از شروع روزتان، شما ذهنتان را در موقعیتی قرار می دهید که این سه کار را تا پیش از پایان روز به ترتیب انجام دهد.
۴٫ تمرکز و ازدست دادن تمرکز را درک کند.
ازدست دادن تمرکز یک واکنش داوطلبانه و ذاتی است برای اینکه از خودمان حفاظت کنیم. درحالی که تمرکز انتخابی یک تمرکز از بالا به پایین است، ازدست دادن تمرکز یک واکنش پایین به بالاست. مثلا دراکثر مواقع یک صدای بلند یا یک نور شدید تمرکز ما را برهم میزند. زمانی که تمرکزمان را از دست بدهیم، ۲۵ دقیقه طول می کشد تا بتوانیم دوباره تمرکز کنیم. با دانستن این موضوع، شما می توانید در محیطهایی که هیچ موردی برای حواس پرتی وجود نداشته باشد، برای مدت طولانی برکارهایتان تمرکز کنید.
۵٫ برای بهبود حافظه و تمرکزتان ورزش کنید.
درحین ورزش کردن دستگاه عصبی ما پروتئن هایی به نام عامل نوتروفیک تولید می کنند که موجب ترشح مواد شیمیایی دیگری می شود که به یادگیری کمک می کنند. در سال ۲۰۱۰ توسط عصب شناسان تحقیقی بر میمون ها انجام شد که نشان می داد یادگیری در میمون هایی که ورزش می کنند دوبرابر سریعتر از میمون هایی است که ورزش نمی کنند. محققان معتقند این موضوع درمورد انسانها نیز صحیح است.
۶٫ بازی های فکری انجام دهید.
“اگر از آن استفاده نکنید، از دستش می دهید.” و این موضوع درمورد مغز کاربرد دارد. تحقیقات در مورد شکل پذیری مغز ثابت کرده است که با انجام نرمش های ذهنی می توانید از نابودی مغزتان جلوگیری کند.
با بررسی فروشگاه های نرم افزاری موجود در تلفن های هوشمندتان می توانید بازی های فکری متفاوتی مانند Brain HQپیدا کنید. البته دقت داشته باشید که فقط ۲۰ دقیقه در روز از این برنامه ها استفاده کنید، در غیر این صورت مغز شما با آنها مانند کارهای روتین روزانه رفتار می کند.
۷٫تجسم و ارتباط دادن را امتحان کند.
به یاد سپردن عکس ها از حقایق آسانتر است و محققان ثابت کرده اند که در واقع ما هیج چیز را فراموش نمی کنیم. دلیل آنکه ما نمی توانیم برخی چیزها را به یاد بیاوریم عدم حضور “قلاب ذهنی” است که به ما کمک می کند اطلاعات را از ذهنمان بازیابی کنیم.
برای استفاده از روش V&A برای به ذهن سپردن برخی مسائل باید از موضوعاتی که در ذهن می مانند استفاده کنید. مثلا برای حفظ کردن یک لیست خرید می توانید چیزی مانند بلوبری blueberries را با چیزی مانند خرسی برنگ آبی blue bear ارتباط دهید. ممکن است که بلوبری در ذهنتان نماند اما یک خرس آبی را هرگز از یاد نمی برید.
۸٫ بیشتر با دوستانتان زمان بگذرانید.
تحقیقی که در مدرسه سلامت عمومی هاروارد انجام شد، نشان داد که افرادی که روابط اجتماعی فعال تری دارند کمتر دچار بیماری های ذهنی می شوند. انسان ها ،حیوانات اجتماعی هستند، و وقت گذراندن با دوستان نه تنها به سلامت احساسات ما کمک می کن بلکه برای سلامت ذهن نیز مفید است.